O peruti i seboroičnom dermatitisu
O peruti i seboroičnom dermatitisu kosmatog dela glave
PERUT NIJE SAMO KOZMETIČKI PROBLEM
Uzroci pojave peruti su višestruki. Osetljivo vlasište može da reaguje na proizvode za kosu, neadekvatnu ishranu ili sezonske promene.
Takođe, različite bolesti kože takođe mogu doprineti nastanku peruti.
PERUT
Šta je "uobičajena" perut?

Perut je čest i ponavljajući problem koji pogađa vlasište i karakteriše se stvaranjem vidljivih ljuspica koje predstavljaju mrtve ćelije kože. One zajedno sa sebumom stvaraju bele do žućkaste ljuspice. Lojne žlezde nalaze se u koži svakog ljudskog bića. Ove žlezde proizvode lipide. Kada lipidi dosegnu površinu kože, nazivamo ih sebumom (mešavina masti i proteina). Sebum čini kosu i kožu glatkom, sjajnom i štiti je od dehidracije. Perut može biti prisutna na vlasištu gotovo svake osobe, jer se naša koža neprestano obnavlja, odbacujući stare, mrtve ćelije kože. Kada ove ćelije dođu u dodir sa sebumom, postaju vidljive u obliku ljuspica kože.
GLJIVICE
Malassezia furfur

Malassezia je rod gljivice (gljivice poput kvasca) koje su prirodno prisutne na površini kože ljudi i životinja. Jedna od ovih vrsta gljivica je Malassezia furfur kojoj su za rast neophodne masti, zbog čega voli da živi na masnoj koži i delovima tela prekrivenim maljama:

• vlasište
• koža lica
• grudni koš
• leđa

Koncentracija gljivice na vlasištu u iznosu do 46% potpuno je normalna. Međutim, ukoliko se gljivica nađe u višoj koncentraciji (do 74%), može izazvati perut. U slučajevima koncentracije gljivice iznad 83% može doći do nastanka seboroičnog dermatitisa kosmatog dela glave

Seboroični dermatitis kosmatog dela glave

Seboroični dermatitis kosmatog dela glave javlja se kada je gljivica Malassezia furfur prisutna u visokoj koncentraciji. Poznat je i kao seboroični ekcem. Dobre vesti su da seboroični dermatitis kosmatog dela glave nije zarazan. Čak 50% svetske populacije pati od peruti. Perut i seboroični dermatitis kosmatog dela glave mogu stvarati velike probleme obolelima i neophodno je da se leče odgovarajućim sredstvima.
KAKO DELUJU ANTIMIKOTICI?
Antimikotici su efikasni u lečenju oboljenja prouzrokovanih gljivicama. Kod prekomerne kolonizacije vlasišta gljivicom Malassezia furfur, dokazano je da je aktivni sastojak ketokonazol 2% efikasan. Deluje tako što oštećuje ćelijsku membranu gljivica.

Na ovaj način, ketokonazol 2% suzbija njihov prekomeran rast i smanjuje stvaranje peruti.
Mycoseb® - LEČI UZROK PERUTI.
Mycoseb® sadrži aktivni sastojak ketokonazol 2%.
Osim što se bori protiv uzroka peruti, posebno je nežan prema kosi i efikasan protiv svraba i crvenila.